Impotencija kod mlađih muškaraca

Studija objavljena u Žurnalu seksualne medicine (jul, 2013.) uočava da je impotencija kod mlađih muškaraca učestalija nego što se to ranije mislilo. Istraživanje je takođe pokazalo da je stopa zloupotrebe određenih supstanci (droga, alkohol, duvan) bila frekventnija kod mlađih muškaraca koji imaju problema sa impotencijom nego kod starijih.

Mogući uzroci impotencije

Problemi sa potencijom mogu biti uslovljeni fizičkim, ali i psihološkim uzrocima. Ovi prvi obuhvataju kardiovaskularne probleme i diabetes (no nisu ograničeni samo na njih), dok je u korenu drugih obično izloženost prolongiranom stresu ili depresiji.

Šta izaziva impotenciju kod mladih

Prema mišljenju stručnjaka, najčešće se radi o psihološkim uzrocima koji podrazumevaju emotivne traume, tremu ili anksioznost u pogledu ishoda seksualnog čina ili nerazumevanje u odnosima sa partnerkom. Hroničan stres može poremetiti rad štitne žlezde čime se narušavaju pravilni hormonski osnovi erekcije. Izraženija gojaznost takođe može nositi sa sobom određene zdravstvene komplikacije koje se nagativno odražavaju na kvalitet seksualnog života. Pored toga, izloženost štetnim supstancama (droga, alkohol, duvan, anabolički steroidi) slabi kako fiziološke tako i psihološke temelje zdrave seksualnosti.

Lečenje impotencije kod mlađih muškaraca

Pregled kod urologa sa nekim osnovnim testovima lako će pokazati da li se radi o fizičkim uzrocima impotencije. Adekvatna terapija u slučaju zdravstvenih problema, ili izmena životnih navika ukoliko je reč o posledicama zloupotrebe supstanci ili gojaznosti tokom vremena će dati pozitivne efekte.

Ukoliko je ipak reč o psihološkim uzrocima, potrebno je pronaći tačne uzoke, raditi na samopouzdanju a nekada će biti neophodna i konsultacija sa terapeutom.

Par mogućih saveta koje možemo dati u ovom slučaju su:

–          Anksioznost i strah negativno utiču na proces seksualnog uzbuđenja. Potrebno je u seks ući relaksiran i bez prevelikih očekivanja, shvatiti ga kao zabavu a ne test muškosti.

–          Razvijati otvorenu komunikaciju sa partnerkom i graditi obostrano razumevanje.

–          Oslobađati se od stresa različitim metodama relaksacije, fizičke aktivnosti i iskrenog druženja sa prijateljima.

–          Posavetovati se sa bliskim osobama/prijateljima , dobiti emotivnu i praktičnu podršku od njih

–          Tokom nekog vremena uzimati bezbedna sredstva za potenciju koja će umanjiti strah od gubljenja erekcije i olakšati dostizanje ponovne erekcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *