Tablete za potenciju i impotencija

Muškarci koji imaju problem sa impotencijom, suočavaju se sa nizom poteškoća. Seksualna disfunkcija je širok pojam i obuhvata poremećaj libida, odnosno gubitak seksualne želje, poremećaj erekcije, odnosno nemogućnost postizanja ili održavanja iste, poremećaj ejakulacije koji se odnosi na, takođe nemogućnost postizanja ejakulacije, ejakulacija koja je prerana.

Šta je impotencija

Impotencija ili seksualna disfunkcija predstavlja nemogućnost muškarca da postigne, ili zadrži erekciju dovoljno dugo kako bi postigao zadovoljavajući seksualni odnos. To je jedan od problema, koji je dosta čest, i sa kojim se susreo veliki broj muškaraca, makar jednom u životu. Kod jednog broja muškaraca, impotencija se javlja kao kratkotrajni problem, koji se vrlo lako uklanja relaksacijom i dobrim odmorom. Kod drugog dela, pak, ovaj problem je hroničan i dugotrajan.

kako leciti impotenciju

Impotencija utiče i na doživljavanje orgazma. Najčešće, ovaj problem se ispoljava u vidu erektilne disfunkcije, što znači nesposobnost postizanja ili održavanja čvrste erekcije koja će rezultirati penetracijom. Prevremena ejaklacija je takođe jedan od češćih pokazatelja impotencije, dešava se kada dolazi do nekontrolisane ejakulacije, pre, ili neposredno po ulasku u vaginu.

Pored ove vrste, postoji i retrogradna ejakulacija, što je zapravo poremećaj na nivou vrata bešike, a manifestuje se tako što se sperma, umesto da bude potisnuta u spoljašnju sredinu, vraća nazad u bešiku.

Tablete za potenciju i ostale terapije

Postoje razni načini za tretiranje impotencije. To mogu biti lekovi i preparati, određene sprave i proteze kao i hirurško lečenje impotencije.

Lekovi koji se koriste u tretiranju mpotencije funkcionišu na principu izazivanja proširenja krvnih sudova koji su se pokazali kao vrlo efekti kod velikog broja slučajeva.

tablete za potenciju

To su lekovi poput ProSize tablete za potenciju. Takođe, postoje i lekovi u vidu masti koja se nanosi lokalno na penis. Postoji i treći način za uzimanje lekova, a to su oni koji se direktno ubrizgavaju u penis i koji omogućavaju postizanje erekcije koja može trajati i do nekoliko sati. Olakšavajuća okolnost je to što nije potrebno odlaziti svaki put kod lekara, već muškarac injekciju može davati sam sebi.

U spoljne terapije spadaju sprave, poput vakuum terapija, koje rade na principu stvaranja vakuuma koji „pumpa“ krv u penis, a postavljanjem obruča oko korena penisa sprečava se odlazak krvi. Pumpica se može koristiti i kao privremeno i kao trajno rešenje.

U hirurško lečenje impotencije spadaju rekonstruktivne operacije na krvnim sudovima penisa, koje su mnogo uspešnije ukoliko je u pitanju mlađi muškarac, kao i ugradnja penilnih proteza koje mogu biti semirgidne i proteze na naduvavanje.

Uzroci impotencije

Postoji veliki broj faktora koji uzrokuju impotenciju. Svi oni, mogu se podeliti u dve velike i osnovne grupe, a to su fiziološki i psihološki uzroci. U organske uzroke najčešće spadaju vaskularne bolesti, dijabetes, radikalna hirurgija u predelu karlice, endokrina oboljenja, povrede kičmene moždine, ali i konzumiranje lekova, droge i alkohola.

Vaskularne bolesti, odnosno oboljenja krvnih sudova jedan su od najfrekvetnijih uzroka impotencije. Da bi muškarac bio u stanju da postigne erekciju, ali i da je održi, neophodan je povećan priliv krvi u penis. Pa tako, sužene vene i arterije mogu otežati dotok krvi u penis, što će rezultirati problemom u postizanju erekcije. Upravo zbog toga, dijabetes se takođe svrstava u česte uzroke impotencije, jer dovodi do oštećenja malih krvnih sudova i nerava penisa.

Radikalna hirurgija u karlici radi odstranjivanja tumora debelog creva ili prostate kao i oboljenja ili povrede kičmene moždine mogu da dovedu do impotencije zbog poremećaja inervacije penisa.Visok krvni pritisak, visok holesterol ili šećer spadaju u takozvane „metaboličke sindrome“ i takođe su uzroci impotencije, ali i pušenje. Pored ovih, hormonski poremećaji, problemi sa tiroidnom žlezdom takođe mogu doprineti problemu impotencije. Mnogi muškarci koji konzumiraju steroide suočavaju se sa ovim problemom jer dolazi do narušavanja prirodne hormonalne ravnoteže koja je nepohodna za normalno seksualno funkcionisanje.

uzroci impotencije

Postoji i određeno stanje, poznato kao „propustljive vene” koje može otežati održavanje erekcije. Naime, da bi se erekcija održala potreban je ne samo pojačan prliv krvi preko arterija, nego i njen ostanak u penisu. Krv se zadržava u penisu u erekciji tako što se vene stežu i sprečavaju oticanje krvi. Ako su vene u nemogućnosti da se stegnu erekcija se verovatno neće desiti ili će trajati veoma kratko. Stariji muškarci su češće pogođeni ovom grupom uzroka od mlađih.

Psihološki uzroci seksualne disfunkcije su takođe mogući, i obično se dešavaju kada su u pitanju mlađi muškarci. U ovu grupu spadaju razna psihološka stanja, kao na primer, depresija, umor, stres, osećaj neadekvatnosti, anksioznost, lični seksualni strahovi, izolacija od strane roditelja ili vršnjaka, posledice seksualnog uznemiravanja u detinjstvu.

Ukoliko se muškarcu desi jedan peh, on će početi da strahuje od budućih neuspeha u seksualnom funkcionisanju.Na taj način, vizija koju muškarac ima o sebi biće znatno narušena što ga čini podložnim za razvijanje osećaja anksioznosti.

Tada muškarac postaje sklon da već predviđa budući neuspeh,što će pojačati strah, i dovesti to toga, da opet blokira.

impotencija kod muskaraca

Nakon što to postane uobičajena praksa, polako se stvara začarani krug. Muškarac već kreće sa predubeđenjem da neće uspeti, tada razvija strah, kombinacija ta dva dovodi to stezanja i panike što otežava da se u seksualnom odnosu opusti i fokusira na sam emocionalni doživljaj. Sva pažnja svodi se na to da li će uspeti da postigne erekciju i zadovolji partnerku, umesto da se fokusira na uživanje i sam seksualni čin. U toj borbi sa svojim strahom, muškarci neretko odustaju od seksualnog odnosa, što dalje vodi to potpunog izbegavanja istog.

Faktori poput umora, stresa, zabrinutosti takođe mogu uticati na performans. Međutim, ukoliko dođe do nemogućnosti postizanja erekcije usled nekog od ovih faktora, oni se mogu, na sreću, vrlo lako otkloniti. Kraći odmor ili dobra kupka relaksiraće napetog muškarca, koji će ponovo biti spreman za akciju.

Ali, kada, uglavnom mlađi i nesigurniji muškarci, sebi dozvole da ih jedan neuspeh poljuljka, i natera da sumnjaju u sebe, tada može doći do problema. Opterećivanje sebe da seks mora biti perfektan, i da im se ne sme desiti bilo kakav pad, neretko će rezultirati baš suprotnim. U slučaju da se ovakav epilog počne ponavljati, razgovor sa psihologom ili psihijatrom koji se bavi ovim problemom može biti od velike pomoći, pogotovu ukoliko učestvuju oba partnera.

Cilj ovih razgovora je da se smanji tenzija u odnosu, poboljša komunikacija među partnerima i stvori realističan pristup seksualnom činu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *